For 7. gang arrangerte ble det arrangert et felles nordnorsk «politisk verksted» i Oslo, i regi av de 11 nordnorske regionrådene/IPRene og de 3 nordnorske fylkeskommunene. Her inviterte et samlet politisk Nord-Norge alle våre nordnorske folkevalgte på Stortinget, medlemmer av Regjeringen (herunder også nordnorske statssekretærer i relevante departementer) og fremtredende representanter for ulike sektormyndigheter, utviklingsaktører, næringslivsorganisasjoner mv. til en dag med fokus på etablering av felles situasjonsforståelse, drøftinger av dagsaktuelle temaer og nettverksbygging.

Bakgrunn og tema for seminaret i 2025:
Verden har blitt stadig mer usikker, og den geopolitiske og sikkerhetspolitiske situasjonen endrer seg stadig. Fylkeskommunene, kommunene og regionrådene/IPRene i nord deltar aktivt i arbeidet med å sikre at vi har et mest mulig robust Nord-Norge. Tilfredsstiller vi de forventninger NATO har til nasjonen Norge som avtalepart, og har kommunene og fylkeskommunene de nødvendige rammebetingelsene for å kunne lykkes på en god nok måte på sine ansvarsområder?

Seminaret belyste følgende 4 hovedtemaer;

  1. Rammevilkår for et robust Nord-Norge – i fred, krise og krig
    Har vi de nødvendige strukturer, folkene og kompetansen som skal til for å bygge et godt totalforsvar, og hva kan kommunesektoren lære av krigen i Ukraina?
  2. Det blåser friskt på kysten – står vi han av?
    Den vedtatte kvotemeldingen treffer parallelt med stor kvotenedgang for de viktigste fiskeriene. Samtidig utarbeides nye NOUer for havbruksnæringen og dyrevelferden. Bosetting på kysten i Nord-Norge er viktig, både med tanke på verdiskaping og opprettholdelse av aktivitet og suverenitet. Hva står vi ovenfor de kommende årene?
  3. Nord-Norge er viktig for Norge som nasjon –
    Hvordan styrke totalberedskapen og totalforsvaret i landsdelen?

    Hva betyr den vedtatte LTP for forsvarssektoren for oss i nord? Er det rom i kommuneøkonomien til å gjennomføre de nødvendige grepene? Vi får presentert en nasjonal beredskapspilot, og vi belyser spørsmålet om hvorvidt kommunene er rustet nok til å ivareta den sivile delen av totalforsvaret.
  4. Hva skal til for å bygge et sterkt og robust Nord-Norge?
    Fylkesordførerne/fylkesrådsleder i de tre nordnorske fylkeskommunene orienterer om hvordan de bidrar i byggingen av totalforsvaret. Vi får høre 3 nordnorske traineers tanker om hva som skal til for at de unge skal velge å bo og arbeide i Nord-Norge.

Det hele ble avsluttet med en nordnorsk “stortingsdebatt”, der nordnorske stortingsrepresentanter fra de ulike partiene debatterte hvorvidt vi tilfredsstiller NATOs 7 grunnleggende forventninger i Nord-Norge, og hvilke grep og rammevilkår som må på plass for å eventuelt sikre at det sivile samfunnet kan oppfylle sin del av “oppdraget” Norge har forpliktet seg til gjennom NATOs artikkel 3.

Program- og temabeskrivelse, presentasjoner og deltakeroversikt finnes her.

X