Høring om Totalberedskapsmeldingen - Stortingets Justiskomite 13. februar 2025

Foto: Ordfører i Berlevåg Rolf Laupstad og daglig leder Bente O. Husby i Vest-Finnmark Rådet.

Regjeringen presenterte 10. januar 2025 Meld. St. 9 (2024.2025); Totalberedskapsmeldingen – Forberedt på kriser og krig. Dette er en oppfølging av NOU 2023:17 Nå er det alvor – Totalberedskapskommisjonen, som ble overlevert til Regjeringen i juni 2023.

Vest-Finnmark Rådet og Øst-Finnmarkrådet vedtok i oktober 2023 en felles høringsuttalelse til Totalberedskapskommisjonens rapport, og dette kan du lese mer om her.

Totalberedskapsmeldingen behandles nå i Justiskomiteen på Stortinget, der man har frist til 29. april 2025 med å avgi innstilling til Stortinget om hvilke vedtak som bør fattes i sakens anledning. I den forbindelse inviterte Justiskomiteen til åpen høring på Stortinget 13. februar 2025. Som følge av det felles arbeidet som allerede har funnet sted på totalberedskap hos våre to regionråd, var det naturlig at vi også fremmet et felles budskap til komiteen.

Våre regionråd er de politiske samarbeidsorganene for 16 av 18 kommuner i Finnmark. Fra Vest-Finnmark Rådet deltok daglig leder Bente O. Husby, og fra Øst-Finnmark Rådet deltok ordfører i Berlevåg kommune Rolf Laupstad på høringen. Totalt var det 120 ulike aktører som fikk delta i høringen, og vi var de eneste representantene fra Finnmark. Det var derfor svært viktig for oss å prioritere dette, slik at også Finnmarks stemme ble hørt av Justiskomiteen.

Vårt budskap om hva som er viktig for Finnmark når det gjelder innholdet i Totalberedskapsmeldingen, og videre oppfølging av denne, ble fremmet på to ulike måter;

Et skriftlig innspill ble levert til komiteen i forkant av høringen. Det kan du lese her.

Deretter fikk vi 3 minutter til et muntlig fremlegg for komiteen, som du kan se opptak av i denne lenken (vårt innlegg begynner 35:35 ut i sendingen).

Vårt muntlige budskap til Justiskomiteen var som følger:

«Vi befinner oss i en situasjon som ikke er krig, men heller ikke er fred». Dette uttalte vår nye NATO-sjef Mark Rutte i sitt første offisielle oppdrag.

Mitt navn er Rolf Laupstad, fra Øst-Finnmarkrådet. Med meg fra Vest-Finnmark Rådet er Bente Husby. Våre to råd er de politiske samarbeidsorganene for 16 av 18 kommuner i Finnmark. Vårt fylke utgjør førstelinjen, og deler som eneste fylke i Norge grense med Russland. Dette gjør noe med oss, og vi opplever en «sense of urgency» som vi håper at også nasjonale myndigheter tar med seg i sitt videre arbeid.

Skal våre kommuner kunne bidra til økt motstandskraft i Finnmark, må det være en balanse mellom satsingen på Forsvaret i vedtatte LTP – og det som investeres av ressurser og kompetanse i det sivile samfunnet. Denne balansen er dessverre ikke helt til stede i den fremlagte Totalberedskapsmeldingen.

For Totalberedskapskommisjonen sitt budskap var tydelig;
Vi har særskilte utfordringer i Nord-Norge, og særlig når det kommer til opprettholdelse av bosetting og aktivitet i Finnmark og Nord-Troms. Dette for å sikre nasjonal sikkerhet og suverenitet.

De konkluderte med følgende på s. 151 i sin rapport:
«Kommisjonen mener derfor at det er behov for en nasjonal tiltakssone i Finnmark og Nord-Troms. En slik tiltakssone må inkludere en økonomisk tiltakspakke som kan legge til rette for å styrke offentlig sektor, infrastruktur, forskning, utdanning og næringslivet i regionen».

Vi har forståelse for at det kan være både fristende og gode grunner til å foreslå at den beskrevne tiltakssonen bør utvides til å omfatte hele Norges nordområde og alle de tre nordligste fylkene. Her vil vi imidlertid påpeke følgende:

Når Totalberedskapskommisjonen, etter 1 1/2 år med grundig arbeid, peker på behovet for særskilte tiltak i Finnmark og Nord-Troms i form av en egen nasjonal tiltakssone i vår region, så er dette både gjennomtenkt og konsekvensvurdert opp mot de utfordringer og trusler som kommisjonen har avdekket i sine undersøkelser.

Vi opplever på flere områder en manglende situasjonsforståelse hos nasjonale myndigheter når det kommer til konsekvensene av vedtatt politikk for vår region. Man må på nasjonalt nivå også avsette ressurser til kommunene, som gjør oss i stand til å realisere de føringene som pålegges oss i Totalberedskapsmeldingen.

Våre kommuner opplever allerede hybride trusler på flere områder. Her er spoofing, jamming og påvirkning av fakta og meningsdannelse viktige stikkord.

Ukraina har det siste halvåret gjennomført flere droneangrep mot militære mål i nærheten av Murmansk, ca. 20 mil fra grensen og Sør-Varanger kommune. Dette er særlig bekymringsfullt med tanke på det store antallet atomvåpen som er stasjonert på Kolahalvøya.

Det haster nå å få på plass den nødvendige beredskapskompetansen i våre kommuner. Vi ber Stortinget om å finansiere årsverk til beredskapskoordinatorer gjennom den nasjonale beredskapspiloten, i henhold til beskrivelsen i søknaden fra Statsforvalteren, Politiet og Forsvaret i Finnmark. Løsningen ligger allerede klar, og vi anmoder om at finansieringen kommer på plass senest i Statsbudsjettet for 2026.

Kunnskapsgrunnlagene har vi – nå gjelder det å iverksette!

Takk for oppmerksomhet


X